FOLLOW ME

Tuesday, April 5, 2011

Kisah Anwar Ibrahim jadikanlah tauladan

Gempar lagi seawal tahun 2011 ni bila ada orang mendedahkan rakaman seks yang didakwa dilakukan oleh DSAI. Maka orang mulalah menggeledah youtube kot-kot manalah tahu ada manusia yang sudi upload video tersebut, maka bolehlah cuci mata sekaki.

Saya bukannya penyokong DSAI, mahupun PAS atau UMNO. DAP atau GERAKAN memang sah-sahlah bukan. Saya berpegang kepada prinsip 'pilih orang yang layak jadi pemimpin'. Kalau dah cakap tak serupa bikin,kata sana, keji sini, saya rasa tak sesuailah orang itu nak memimpin saya. Seorang pemimpin perlu seorang yang beragama dan bagi saya tidak mencukupi setakat label 'islam' di kad pengenalan dan masih melakukan perkara-perkara haram yang dia lupa bahawa kemudian hari pasti akan terkena pada batang hidungnya sendiri.

Inilah yang sebenarnya pandangan saya pada DSAI. Saya tidak mengiakan apa yang dipertuduhkan  kepada beliau namun tidak juga menafikan sepenuhnya kerana kalau x angin bertiup, masakan pokok bergoyang. Dua kali tuduhan sodomy dikenakan ke atas beliau dan kini ditambah lagi dengan rakaman seks yang dikatakan beliau adalah orang yang dirakamkan. Saya kurang bersetuju dengan perbuatan doa selamat untuk DSAI yang dibuat oleh pihak yang x perlu dimaklumkan disini kerana DSAI bukanlah nabi yang ma'sum dan beliau juga adalah orang yang bernafsu, biarlah beliau berdoa untuk keselamatannya sendiri.


Saya berpendapat bahawa pihak yang rapat harus menasihatkan DSAI supaya mengundurkan diri buat sementara waktu bagi menunggu kes beliau selesai kerana jika beliau terus menafikan secara 'bare denial' maka banyak lagi benda-benda lain yang mungkin akan dikeluarkan bagi menjatuhkan airmuka beliau dan juga keluarganya. Buatlah by elections semula, kalau dah kawasan tu kawasan dia, kerusi tak akan kemana,dapat pun bukan pd orang lain, isteri juga!

Pendapat peribadi saya lagi, pemimpin perlu prihatin pada masalah rakyat dan bukan rakyat yang kena selesaikan masalah Pemimpin, kes DSAI ini perlu dijadikan iktibar oleh setiap individu yang ingin dan bercadang nak jadi pemimpin, tak kisahlah, pilihanraya sekarang ke, sepuluh tahun lagi ke, kalau rasa nak buat benda yang tidak bermoral ingatlah apa yang berlaku pada DSAI, kalau rasa orang tak nampak, kiri kanan bahu kita nampak, tuhan pun nampak!.

Nak Tangan Lebih lembut?

Wahwah, ada orang mengajar saya petua untuk dapatkan tangan yang lebih lembut. Katanya ambil sebiji bawang merah, kupas kulit, tumbuk dan kemudian sapukan pada tapak tangan. Tak tahulah menjadi ke tidak sebab tak pernah sempat mencuba, bila kupas bawang, tumbuk bawang dan masukkan dalam kuali, goreng-goreng dan masukkan nasi. Boleh makan, perut pun kenyang.! Tak apalah, orang bagi pertua, kita kena kongsi, so sesapa yang nak mencuba, sila-silalah. Kemudian kongsi-kongsilah kesannya.

Tangan sapalah ni.. hahahaha.

Sampai jumpa lagi. Assalamualaikum.