FOLLOW ME

Saturday, May 2, 2009

Hadiah Untuk Ayah

1.5.09 mungkin akan mempunyai memori yang tersendiri dalam hidup saya. Tak pernah sangka dan tak pernah terpikir.. Muhahaha... suspen ker? Sebenarnya saya nak ceritakan pengalaman perjalanan saya ke Kuala Terengganu dari kemaman dengan motor scooter, naik ngan husband.. menarik dan memang adventure.

Motor scooter tu sebenarnya saya dan suami beli dua hari lepas, memang niat untuk hadiahkan pd ayah, menggantikan motor honda C70 yang dah veteran, kesian tengok, nak check minyak motor pun kena intai kot dalam lubang tangki, siap kena goncang2 gitu motor tu sbb indicator minyak rosak. Motor C70 tu rasanya dah lebih kurang umur 25 tahun. Banyak sungguh berjasa pada saya, kemana2 dengan C70 ni, dari sekolah menengah sampailah saya tahun 2 di UKM sblm ayah hadiahkan saya kancil.

Plan asal nak hantar dengan pajero tapi bila mari idea yang mengarut ni, cakap main2 dengan husband dan dia pulak kata 'jom!' saya pun apalagi, memang suka sangat la.. cuma tak bleh bayang masa tu.. betul ke nih.. jauh tu nak travelling!! Husband pun dah lama tak bawak motor...dalam hati sampai ke tak... takpelah .. tawakkal! Kami bertolak awal pagi, lepas solat subuh +- 6.10 am, masa pakai helmet dua-dua tergelak.... gila! Mujur cuaca ok, tak hujan mcm sehari sebelum, baru jalan 10 minit .. uihhh....sejuk!!!

Hentian pertama kat Petronas Kerteh, isi minyak 3 ringgit. Hehehe.. 3 ringgit tu! lama tak sisi banyak tu.. peha dah lengoh sikit, husband tanya ok ke.. ehhh ok jer... dalam hati sejukkknyaaa dan lengohhnya rasa!!! jauh lagi ni...

Bawak dalam sejam, berhenti lagi di Petronas Dungun, isi lagi RM2 ringgit.. husband kata tak confident bila tengok minyak kurang dari separuh, then kami breakfast kat satu kedai makcik di rantau abang, makan nasi lemak. Sempat lagi posing!

Tak berhenti lama pun sebab jauh lagi perjalanan. Matahari makin naik, kenderaan pulak makin banyak, makan dua orang habih RM4.70 sen, murah makcik ni kira, kalau kat kemaman, nasi lemak dah RM1.50x2=RM3, teh o RM1, teh tarik 1.20= RM5.20. Mahal 50 sen.

Kami sambung perjalanan, hentian seterusnya kat stesen petonas Merchang, isi lagi RM3 ringgit, hari ni main 2-3 ringgit jer.. husband dah start gosok2 belakang, rambut pun dah jadi mcm ala2 bangla.. hehehe.. sebab penyet dlm helmet.. takpe bang.. macho masih maintain!!

Sambil menikmati udara pagi yang sejuk dan segar, terdetik dalam hati... agaknya mcm ni la ayah saya rasa masa muda2 dulu, masa tu tak ada kereta lagi, berulang dari marang ke kota bharu, buat rumah orang kat sana.. ulang alik tiap2 hari pulak tu, saya baru hari rasa sekali ni.. tu pun dah terasa sejuknya sampai ke tulang.. kagum dgn kekuatan ibu bapa kita cari duit untuk besarkan anak2.. tak dapat dibalas walaupun dgn semua harta yang ada di dunia...

Kami selamat tiba di rumah ayah lebih kurang jam 9 pagi. Mak terkejut dan tergelak besar..tanya ayah mana, mak kata kat belakang, tengok ayah tengah buat pagar tak nak bagi ayam masuk dlm kebun pisang dia, sambil salam dia tanya balik dgn apa? kami tergelak.. husband kata beli motor untuk ayah.. Dia terkejut.. betul ke? dia tanya balik..

Saya serahkan kunci motor pada ayah, "Selamat hari bapa" kata saya.. Bila?Ayah saya tanya balik.. saya gelak.. lambat lagi.. hadiah bagi dulu.. saya tengok mata ayah berair, mata mak pun berair.. saya buat tak nampak je lah.. nanti kan ngan saya2 plak banjir.. husband suruh ayah try bawak.. dia pun terus pergi kat motor.. terima kasih kata ayah pada saya ngan husband.. terharu...

Saya tak lama di rumah ayah, anak2 kat kemaman dgn helper, bimbang gak tinggal lama2... bawak balik kereta ssangyong kami yg ayah pinjam minggu lepas sbb pajero dia rosak masa on d way balik dari KL, saya suruh ayah tinggalkan pajero tu kat kemaman sbb blh hantar kat bengkel kawan, spare part pun murah sikit compare ngan harga kat K.T.

Saya bersyukur kerana selamat pergi dan selamat kembali ke Kemaman...
Alhamdullillah, hari itu semuanya sempurna...

8 comments:

Ayasu Kuro-Obi said...

Punggungku masih bergetar...lenguh giler...

Mang Taekwondo di Dungung said...

he he he he

Tu blum try lagi bwk motor dari Shah Alam ke Dungun.

Aku dah.........

kin hashim said...

Hahhh...mesti ayh jie terharu sangat2! saya pun terharu baca cerita jie nih...hhehhe.. teringat pulak, kenangan penah balik rumah dari kota bharu naik moto.... masa tu, bawak balik moto sbb dah cuti akhir sem kot..balik ngan abang, abang escort ngan keta...4 jam lebih gok! Oooo..bes gok, pengalaman pertama dan terakhir tuh agaknya!

Jie said...

Walawe... kalu bawak motor dari Shah Alam ke Dungun naik scooter tak mau den, tapi kalu kasi bawak harley ok gak.. hehehe

Kin, uihh lagi adventure tu.. dari KB sampai Marang! .. tabik spring!!

hkmhzhr~ said...
This comment has been removed by the author.
NoorGie said...

Jie..terharu kak g baca entry Jie kali nih..hehehehe...bagus2 anak yang soleh & solehah

dulu2 masa mula2 kawen, kak g penah gak naik motor ngan hasben. tapi ade 1 peristiwa yang menyebabkan kak g x bagi hasben naik motor jauh2 & kak g pun fobia naik moto nih....
1 hari kami ke bandar kota tinggi. balik dalam kul 6.30 ptg...time balik kami terserempak dengan 1 kemalangan ngeri yang baru je berlaku..motor 'cium' motor...motor2 tu bertembung dan meletup...kedua2 penunggang cedera parah + terbakar..masa kak g sampai tu, kesan terbakar masih lagi ader dan 2 mayat terbujur ditutupi suratkhabar...huh ngeeerii betul, kak g demam 32 hari...MC!!
sejak tu fobia naik motor nih :)

NoorGie said...

Jie demam 2 hari la..silap taip tuh

Jie said...

Kak Gie, Jie dulupun ada skali masa bawak motor time kat UKM nak gi library kat fakulti, bwk sorang2 pukul 8 mlm.. tetiba rasa berat kat blkg padahal bukan naik bukitpun.. tak berani nak jeling kut side mirror... eee.. bak kata cerita ahmad idham..Jangan pandang belakang.. lepas tu tak pergi dah mlm2 library.. takut!!