FOLLOW ME

Sunday, May 29, 2011

Hadis berkenaan anak perempuan


Diriwayatkan dari Aisyah ra.:
Seorang ibu bersama dua orang anak perempuannya menemuiku untuk meminta (sedekah), namun tiada apa padaku kecuali sebiji kurma yang kuberikan kepadanya dan ia membahagikan kepada anak-anaknya, sedangkan ia sendiri tidak memakannya, setelah itu ia pun bangun dan pergi. Kemudian Nabi Muhammad Saw menemuiku dan kuberitahukan kejadian itu kepadanya. Nabi Muhammad Saw bersabda, “siapa pun yang diuji dengan anak-anak perempuannya dan ia menyenangkan mereka dengan kebajikan maka anak-anak perempuannya akan menjadi perisai mereka dari api neraka”.
 -Sahih Bukhari-

Shamril Salleh

Alhamdulillah Allah sememangnya amat menyayangi seorang insan yang amat bertuah ini, diberikan hidayah untuk berubah kepada yang lebih baik. Dikenali sebagai Sham Kamikaze kerana menubuhkan satu kumpulan rock yang diberi nama Kamikaze pada penghujung tahun 1999. Populariti Sham Kamikaze tak perlu diceritakan kerana sememangnya amat terkenal sebagai seorang penggubah muzik, komposer dan pemain gitar Malaysia yang sama keglamourannya seperti Man Kidal.

Namun hari ini bukan itu yang saya ingin ceritakan namun tentang bertapa besarnya kekuasaan tuhan, mengubah manusia hanya sekerdip mata, dulu bersubang, bergelang, berantai, berpakaian metal, bila kita celik yang nampak hanya yang nampak satu paras yang amat jernih airmukanya. Subhanallah.

“Siapakah yang dapat menyahut orang yang dalam kemudaratan, tatkala dia berdoa kepadaNya, serta Dia menghilang keburukan?!”. (Surah al-Naml: ayat 62).Semoga perubahan ini berterusan dan berkekalan di dalam diri Sham dan semoga Allah terus memberikan rahmatnya kepada dia dan kita semua. InsyaAllah.