FOLLOW ME

Monday, May 2, 2011

Doa ketika memohon petunjuk dari Allah (Doa Istikharah)

Dari Jabir bin Abdillah Radhiallahu’anhu berkata: Adalah Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam mengajari kami solat Istikharah untuk memutuskan segala sesuatu, sebagaimana mengajari surah Al-Quran. Nabi bersabda: “Apabila seseorang di antara kamu mempunyai rencana untuk mengerjakan sesuatu, hendaknya melakukan solat sunnah (Istikharah) dua rakaat, kemudian bacalah doa ini:


((اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْتَخِيْرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيْمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوْبِ. اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ -وَيُسَمَّى حَاجَتَهُ- خَيْرٌ لِيْ فِيْ دِيْنِيْ وَمَعَاشِيْ وَعَاقِبَةِ أَمْرِيْ -أَوْ قَالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاقْدُرْهُ لِيْ وَيَسِّرْهُ لِيْ ثُمَّ بَارِكْ لِيْ فِيْهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ شَرٌّ لِيْ فِيْ دِيْنِيْ وَمَعَاشِيْ وَعَاقِبَةِ أَمْرِيْ -أَوْ قَالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاصْرِفْهُ عَنِّيْ وَاصْرِفْنِيْ عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِيْ بِهِ)).


“Ya Allah, sesungguhnya aku meminta pilihan yang tepat kepadaMu dengan ilmu pengetahuanMu dan aku mohon kekuasaanMu (untuk mengatasi persoalanku) dengan kemahakuasaanMu. Aku mohon kepadaMu sesuatu dari anugerahMu Yang Maha Agung, sesungguhnya Engkau Mahakuasa, sedang aku tidak kuasa, Engkau mengetahui, sedang aku tidak mengetahuinya dan Engkau adalah Maha Mengetahui hal yang ghaib. Ya Allah, apabila Engkau mengetahui bahwa urusan ini (orang yang mempunyai hajat hendaknya menyebut persoalannya) lebih baik dalam agamaku, dan akibatnya terhadap diriku atau -Nabi Shallallahu’alaihi wasallam bersabda: …di dunia atau akhirat- jayakanlah untukku, mudahkan jalannya, kemudian berilah berkah. Akan tetapi apabila Engkau mengetahui bahawa persoalan ini lebih berbahaya bagiku dalam agama, ekonomi dan akibatnya kepada diriku, maka singkirkan persoalan tersebut, dan jauhkan aku daripadanya, takdirkan kebaikan untukku di mana saja kebaikan itu berada, kemudian berilah kerelaanMu kepadaku.”


Terima kasih kepada Perisai Muslim atas pengetahuan ini. Alhamdulillah.

Office Family Day- Sabah

Alhamdulillah dengan rezeki yang dikurniakan Allah dapat lg ofis saya buat hari keluarga untuk kali yang ke-5. Sblm ni pergi ke Genting, then lps tu Langkawi, lps tu Sunway Lagoon, dan tahun lepas ke Indonesia. Tahun ni terpaksa buat awal sikit sebab ada anak-anak staff yang akan menduduki UPSR pada akhir tahun.

Khamis pagi macam biasa kami konvoi dari Kemaman ke LCCT. Berkumpul depan PETRONAS Binjai jam 8 pagi. Flight ke KKIA berlepas jam 4 ptg. Perjalanan ambil masa lebih kurang 5 jam dari kemaman nak kesana + berhenti makan, bilik air + isi minyak. Kami sampai di LCCT lebih kurang jam 2 ptg. Solat dan lepak2 sambil tunggu gate dibuka.

Tahun ni pakai direct agent di sabah. Kami dan pernah guna khidmat Sanabil Tours dan TM tours. Tahun ni tukar angin sikit, alhamdulillah servis yang diberikan oleh Amazing Tours sangat ok.

Bila berjalan ikut itenarary memanglah penat sebab ada limit masa. Melawat kaki gunung kinabalu, pasar nabalu, pasar filipino, makan seafood di restoran nelayan, kilang coklat dan Botanical garden. Memang tak cukuplah kalau pergi 3 hari macam kami sebab masa untuk berjalan dihabiskan atas bas. Nak ke kota kinabalu ambil masa 2 jam setengah dari bandar KK, lepas tu nak balik ke bandar ambil masa 2 jam setengah lagi tapi tak apalah, insyaAllah ada rezeki kami akan kesana lagi.

Sepanjang kami berada di sana kami stay di promenade hotel & apartment. Hotelnya biasa-biasa jelah cuma bilik yg disediakan sesuai untuk family yang datang, 2 katil queen size dan kitchenette. Kami balik ke KL jam 12.30 tengahari, sabtu dan selamat mendarat di KL jam 3 petang. Masing-masing tak balik konvoi seperti biasa kerana ada agenda sendiri almaklumlah hari ahad masih lagu cuti (cuti hari buruh) dan saya sendiri menginap satu malam di Shah Alam kerana ada urusan kerja sebelum bertolak balik ke Kemaman hari Ahad pagi.


Alhamdulillah perjalanan kami kesana lancar dan tiada masalah. Semoga Allah murahkan lagi rezeki kepada kami untuk tahun-tahun mendatang. Amin.