FOLLOW ME

Sunday, April 10, 2011

09/04/11-Hujan di Kemaman

Remaja-remaja sekarang sibuk nak pergi putrajaya tengok hujan (RAIN) yang datang buat show disana, saya tak perlu susah, hujan datang pada saya di kemaman. :-)

Semalam start dari jam 1600 sampailah ke pagi ni hujan tak berhenti-henti di Kemaman, tengok belakang rumah air dah banyak mengisi lopak-lopak kecil dan longkang, tengok rumah jiran sebelah wah dah macam mini swimming pool gitu.

Sekarang hujan tak menentu, macam lagu Hujan sendirilah..(ni HUJAN dari Malaysia, bukan hujan (RAIN) dari Korea) ala tajuk lagu apa tu, lupalah,..bunyi dia mcm gini .. "pagi yang gelap kini sudah cerah, aku adikmu lalalalala."..  semalam pun jemur kain pukul 1000 pukul 1100 langit dah mendung, aikkk,, kusangka panas hingga ke petang rupanya nak hujan ditengahari? tapi kemudian langit kembali cerah. Alhamdulillah sempatlah kain jemuran kering, kalau tak jadilah macam cerita Pendekar Bujang Lapok, "Angkat Hujan, Jemuran dah Turun.." hahahaha, ayat terbalik tuu! dengar 10x pun masih blh gelak lagi.

Suami saya semalam seharian dia di K.Trg,dia sms saya bagitau hujan lebat di K.Trg, macam nak banjir semula. Kesian orang-orang yang duduk di tempat yang mudah kena banjir mcm rumah abang ipar saya di belakang Bangunan Yayasan Islam, hari tu dalam seminggu 2 kali kena banjir kilat. Ishh.. memang tak larat!

Anak-anak saya pula semalam mengeluh bosan duduk rumah so memandangkan cuaca taklah mcm nak hujan, saya bawa anak-anak basuh kereta di Geliga dalam jam 1400 lebih kurang, murah dan cepat, masuk mesin!RM5- 2 minit dah siap. Tapi lepas keluar dari kedai cuci kereta tu, rintik-rintik hujan mula menitik atas cermin, aikk.. dah hujan da? langit cerah je nih.. memang confuse sungguh dengan cuaca. Gelap tak semestinya hujan, cerah tak semestinya tak turun hujan! Tapi tak boleh nak kata apalah, itu semua kehendak dan kuasa Allah swt, kena terima dengan syukur, hujan itukan rahmat!

Masa saya mengetuk keyboard ni, Alhamdulillah cuaca dah cerah, dah nampak cik matahari tapi taklah bersinar hebat masih tersipu-sipu bersembunyi di balik awan, harap-harap Allah benarkan cik matahari bekerja sampai ke petang, Amin.