FOLLOW ME

Tuesday, June 23, 2009

Kejohanan TKD Kebangsaan MGTF 09- Lontaran Rasa

Tarikh - 20-21 Jun 2009
Lokasi - Dewan Politeknik Shah Alam, Selangor

2O.6.09 (19hb tak kira la sbb hari tu untuk daftar dan timbang jer, takde apa nak citer..)

Event dimulakan dengan Team Pattern Lelaki & Perempuan, tak banyak beza dengan sistem pemarkahan, secara amnya 7 judges akan duduk di depan, markah minima yg ditetapkan adalah 4 sbgmana yangdiberitahu oleh Master Siva masa briefing kepada judges, yang diambil untuk pengiraan adalah lima markah purata, dua lagi iaitu markah paling tinggi dan paling rendah tidak akan diambil kira.

Yang best, kalau antara judges dah berpakat antara satu sama lain, maka team yang patternnya ala kadar pun akan jadi team paling best, dan team yang kalau ikut boleh dapat markah antara 6.5 hingga 7, mungkin akan dapat 5.5 saja sebab markah adalah hak milik judges dan ia adalah subjektif. Bestnya kalau ada 3 judges pakat2 untuk bagi 6.5 dekat mana-mana team, so confirmlah 13 point dalam tangan. Kalau judges lain bagi 5 jer x3 = 15+13 = 28. Banyak wo! Buat pattern macam tak makan nasi seminggu dapat 28, bukan ke best gitu!

Yang tak best, melihat situasi sama setiap kali tournament di adakan, judges masih lagi tidak professional, semangat kepuakan dan kenegerian mengaburi penilaian terhadap tahap persembahan sebenar peserta. Ada peserta bila buat pattern yang orang bodoh tak tau pattern pun boleh kata lawa giler, judges buleh bagi 5 jer sedangkan pattern yang menang tu biasa2 jer, cuma tangan kasi gegar2 sikit, bila menang ramai mengeluh..pada pendapat saya menang pun takde maknanya! .. huhhh

Acara pattern habis lebih kurang jam 6 petang terus disambung dengan sparring individu, macam biasa untuk kategori individu ada micro,light,middle,heavy dan hyper weight. Sblm bleh main dalam kategori2 berkaitan masa hari pendaftaran peserta2 untuk acara sparring kena timbang, ada yang tak lepas dan kena berlari lagi 10 round untuk kurangkan berat, kesian..
saya sempat tengok masa time timbang tu ada satu peserta beratnya lebih sampai 8 kg, camno nak buek tu! dah lari sampai berpeluh2 turun baru 2 kg, ada lagi 6kg,masuk tandas kuar tandas kurang lagi 1 kg, balance ada lagi 5.. memang kesian sungguh.. datang jauh2 tak bleh main.. cuma pendapat saya next time penganjur jgnlah terlampau strict, kalau lebih setakat 2-3 kilo bagi jelah main.. pejam mata je lah..

Acara sparring individu mula dgn perempuan micro & light, lelaki pun micro & light, tak banyak kontroversi untuk first day fighting events.. habis lebih kurang jam 9 malam.. letih!! Kedah lead dgn 6 emas dan 2nd place Trg dgn 4 emas.. rasa mlm tu mcm Trg ada harapan nak jadi juara keseluruhan sbb favourite fighter blm turun padang lagi...bunga2 harapan kembang giler!!

21.6.09 -final day

Start lebih kurang jam 9.30 pagi, dgn acara middle dan ke atas. Biasala perang mulut antara penyokong2 team.. ada lagu capati roti canai, ada teriak2, ada perli2..pendek kata semua ada la..
Hari ni terasa bahang, walaupun aircond dalam dewan teramatlah sejuknya tapi dlm hati mcm gunung berapi, harap2 pingat emas untuk acara hari ni semua untuk Trg..semangat sungguh!!

Namun yang kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan ditengahari.. (ewahhh!!) kesian tengok adik2 saya yang fight giler2, kasi slapping 5-6 bijik, chop dua bijik atas kepala pun tak boleh menang lagi, nak kata tak ada point, memang clear cut.. ntahla.. mcm impossible untuk menang bila melihat aturan corner judges yang bertugas, tengok chief judge.. alahai... lemah semangat!! pastu tengok umpire pun huhhh... bayangkan, 2 corner judges dari satu team, tak perlu mention lah state mana ye.. tengok kat chief plak.. mak aii.. dari kawasan2 sewaktu dengannya jugak.. dah tu.. tengok umpire.. ambik ko!! 4 org dari kawasan2 yg sewaktu dengannya, dah tu 2 lagi judges tu bleh buat pe?

Bila team dari pihak yang berkaitan kuar gelanggang, takde pun nak bagi warning, bila jatuh takde pun bagi warning, bila kick below takde pun nak bagi warning, bila cedera takde pun nak kira sampai 10, last2 orang kita jugak yang kena warning, orang dia jatuh, umpire kata org kata yang grabbing,bila cedera, umpire kata org kita tumbuk tak pull back..kasik lagi warning, bila org kita kena kick ditempat yang tak sepatutnya dan kuar galanggang, cepat2 bagi warning "out of the ring.. juihana (one warning), 3 warning potong satu point, dah kalau dapat 10 point pun then asyik kena potong jer..last2 tinggal la kosong.. maka kalahla orang kita.. habih citer!

Kesian saya tengok adik2 saya kalah, ada yang nampak sungguh down dan muka pun moyok jer... memang bukan kesungguhan peserta yang jadi ukuran judges, judges pun ada team dia gak, bukan neutral.. ada judges yang neutral dan saya respek ke'professional'annya (ada ke perkataan tu? hentam je lah..) tapi dia tak datang plak.. Ada yang datang semalam, yang very brave utk pertikaikan kiraan total mark dari chief judge, yang profesional dalam pemarkahan, tak datang plak hari ni.. dah nasib pasukan Trg kut.. so dari target 6 emas untuk hari ni, tak dapek apo2.....huhuhu

Yang kelakarnya, kalau bukan peserta pilihan yang menang maka biasanya markah akan jadi draw despite kawan ni dah bagi 3-4 chopping, kalau 2nd round tak menang lagi orang dia, kasik draw lagi, sampai la org kita nak pengsan.. kawan tu chop sebijik.. terus kawan tu menang woo!! Yang saya tak paham, kalau markah 4 corner judges draw, bukan chief sbg org no.5 bleh decide ker dan atas budi bicara dia nak bagi menang yang mana kan? Kenapa samapai nak buat 2-3 round.. gilo!!

Whatever it is.. same issue same situation.. same faces a.k.a troublemakers.. hopefully next time judges will be more reliable and honest, berhentilah makan suap atau jadi pak turut. Be professionals!

-Action speaks louder than words-

Salam.

2 comments:

EIZAM said...

sabar bro. ini satu perjuangan. kalau anda di seat judge, sure kaki asyik nak naik je ke muka judge yg lain. betul...kang jadi tournament among judges lak. i wish i could neutralise that situation but i cant do it alone..byk kali national tournament gitu.

Jie said...

thanks mr eizam for yr support twrds Trg team.